En lite känslig vän

Hur härlig start på denna sommar ändå? Snittar 25 grader i luften, havet redan uppe i minst 20, och kraven på dagarna blir mindre och mindre. Eller nja. Kraven ändras något bara. Från skolan och vardagens krav på ordning, uppförande och utförande samt socialt bra beteende så blir det nu istället större krav på att kunna hantera mer frihet, lyssna in andra människor och vilja delta i andra aktiviteter.

Man kommer ihåg det själv. Den ena dagen är man med, den andra inte alls lika självklart. Kompisar är svårt. Man tror man har koll men det har man inte. Bob har extra lätt kanske för att bli stött. Någon annan hade kanske inte ens reagerat, men han tar in, funderar och det bästa av allt han berättar hur han känner (för mig). Det var en sådan dag häromdagen. När saker ändras utifrån vad som är ”bestämt” så blir det bara negativt i hans huvud. Det är svårt att hämta upp. Om man bestämt att man ska leka dagen efter så SKA man det, då kan inte kompisen leka med någon annan eller åka iväg. Tycker han. Livet är inte så, livet ändras hela tiden, det är bara frågan hur man hanterar det och väljer väg utgående de nya förutsättningarna.

Jag minns så tydligt min kompis på landet när jag var i samma ålder. Hon blev så ledsen om jag inte ville leka eller ens göra samma sak. Blev sur om jag inte ville leka hennes lekar, låna båt och fiska, bygga om kojan eller om jag ändrade andra planer som vi ”bestämt”. Inser nu att hon nog troligtvis också hade adhd. Så mycket likheter dem emellan på andra sätt också. Men jag struntade helt i att hon blev ”sur”, orkade inte prata med henne då bara eller undra. Men det var helt fel. Där hade vi behövt en vuxen som såg oss, kunde guida oss i vår lek och i våran samvaro så det blev en fin sommar för båda oss. Inte bara ibland. För det blev ofta ett surt slut. I grunden gillade vi varandra jättemycket!

Jag ska försöka – utan att tvinga mig på – fortsätta vara lyhörd här hemma. Inser såklart att detta är en del av livet. Man får ont i magen ibland, och ibland fylls den av massor med skratt. Ibland blir man både arg, ledsen och trött på sina vänner, men mycket oftare känner glädje, gemenskap och värme. Vissa är känsligare, vissa är tåligare. Några är roliga, några modiga. Alla att föredra framför mamma (för Bob)😂😅🤷‍♀️… Vissa har adhd. Andra inte. Det spelar ingen roll, man blir lyckligare av att ha fina människor runt sig. Det svåra är att lära sig hantera situationer med dem och våga vara sig själv när man umgås. Vi kommer prata mycket om vänner och känslor denna sommar, har det på känn! 👭🧍🏻‍♂️👬🧍🏻‍♂️🧍🏻‍♂️👬

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s